Planet
Rovinj

Jakovlja - pučka fešta

Kanfanarci (Dvigrađani) slave Jakovlju već od davna. Kako stoji zapisano u "Istarskom razvodu" (1325. godine) pored crkve Sv. Jakova (malo zapadnije od crkve Sv. Agate) na dan Sv. Jakova održavao se veliki sajam. Kada se život u Dvigradu ugasio (potkraj XVII. st.) a crkva Sv. Jakova srušila (zadnji zapis iz kronike 1732. godine), vjerojatno se taj običaj svetkovine i sajam prenio u Kanfanar - novo općinsko i crkveno središte.

Godine 1991., nakon zabrane od 40-tak godina, opet se u Kanfanaru organizira Jakovlja. Nesumnjivo, jedno od najatraktivnijih zbivanja za proslave Jakovlje je smotra istarskog vola i goveda. Takvom smotrom Kanfanarci su dali svoj doprinos spašavanju autohtone pasmine istarskog goveda.

Sa sajmišta povorka kreće kroz Kanfanar, do kanfanarske vage, gdje se mjeri težina volova. To se bilježi, te se volovi nakon toga opet vraćaju na sajmište. Na sajmištu se održava natjecanje poslušnosti vola. Natjecanje se vrši pred stručnom komisijom, koja ujedno ocjenjuje i ljepotu volova, nakon čega slijede nagrade za najtežeg, najposlušnijeg i najljepšeg vola. Cijela smotra popraćena je nastupom folkloraša, narodnih pjevača i svirača.

Uz smotru volova kao glavnu atrakciju, Jakovlja ima još bogat športski i kulturnoumjetnički program. U športski program uključena su sva športska društva Kanfanara - nogometni, rukometni i boćarski klub. Kulturnoumjetnički program priređuju, uz goste, KUD "Dvigrad" Kanfanar i Osnova škola "Petra Studenca" iz Kanfanara.

Jakovlja završava narodnim veseljem i plesom koji traje do jutarnjih sati.

više: www.kanfanar.hr/kultura/jakovlja-i-ostale-manifestacije

Rovinj
Preporučujemo :-)