Planet
Rovinj

Zdjele - zvučna kupka

Drevni instrumenti, uključujući i tibetanske zdjele proizvode zvuk u specifičnim ritmičkim obrascima vibrajući frekvencijom "AUM" ili "OM". Ova frekvencija zvuka, prihvaćena kao praizvorna i savršena, utječe na simpatički živčani sustav a moždane valove usklađuje s vibracijom zdjele.

Harmonične vibracije pokreću refleks relaksacije i usporavaju respiratorni sustav, rad mozga i srca stvarajući osjećaj duboke opuštenosti i budeći unutarnju mudrost i iscjeljujuću moć.

Koje su dobrobiti primjene zdjela?

 • smanjuju stres i opuštaju
 • ublažavaju bolove različitog porijekla
 • poboljšavaju protok krvi i limfe
 • podižu imunitet organizma
 • oslobađaju od emocionalnih blokada
 • pomažu kod depresije
 • potiču kreativnost i intuiciju
 • lako uvode u meditativno stanje
 • potpomažu koncentraciju
 • čiste prostor od negativne energije
 • energiziraju vodu

Među brojnim dobrobitima su prije svega olakšanje od bolova, posljedica stresa i podizanje razine svijesti. Mnogi klijenti izvještavaju o poboljšanju memorije, većoj jasnoći uma i sposobnosti djelovanja te dubokom miru i snovima i nekoliko dana nakon tretmana.

Kako izgleda tretman?

Tretman traje oko jedan sat, a osoba leži potpuno odjevena na prostirci na podu. Zdjele su smještene oko tijela i glave ili na čakrama ( energetskim centrima).Zvuk nastaje laganim, ritmičkim udaranjem bata po stjenkama ili kruženjem po rubu zdjele. Osobe koje se tretiraju trebaju nositi što udobniju odjeću bez dugmadi, patentnih zatvarača i nakita.

Koliko je tretmana potrebno?

Preporučujemo terapiju od 4 tjedna sa tretmanima u ravnomjernim razmacima, a zatim 2 tretmana tjedno u slijedeća dva tjedna. Potrebno je najmanje 4 tjedna da bi se promijenila navika ili stekao novi obrazac. Prvih nekoliko tretmana rezultiraju energetskim i tjelesnim pročišćenjem, otpuštanjem blokada, stresova i toksina. Omogućuju nam također stvaranje povjerenja, što doprinosi opuštanju i maksimalnom učinku terapije. Sljedećih nekoliko tretmana posvećuje se područjima kojima je to potrebno.

Tibetanske zdjele izrađene su od 7 vrsta metala. Ručno su kovane prema tradicionalnoj recepturi od strane majstora čije se umijeće generacijama čuvalo i prenosilo s koljena na koljeno. Osobno odabrane i testirane, ove zdjele namjenjene su za primjenu u terapeutskoj praksi iscjeljivanja zvukom, za zvučne masaže, meditaciju, balansiranje čakri, Reiki, Feng Shui itd.

Što su Tibetanske zdjele?

Tibetanske zdjele proizvode široki spektar zvukova rezonirajući kroz sve stanice u tijelu harmonizirajući ih.

Porijeklo zdjela je u tibetanskom budizmu koji tradicionalno koristi zvuk za transformaciju svjesti i iscjeljivanje.

Tibetanske zdjele možemo naći na području Himalaje, u Tibetu, Butanu, Indiji, Kini, Japanu Koreji i Tajlandu.

Težina zdjela se kreće od 150 grama do nekoliko kilograma. Promjer varira od 5 - 35 cm. Izuzetno rijetke zdjele mogu biti puno veće i vrlo teške.

Tradicionalno proizvedene, ručno kovane zdjele se koriste pri meditaciji, za balansiranje čakri, u zvučnoj terapiji, zvučnoj masaži, iscjeljivanju, terapiji vodom, čišćenju prostora, za Feng Shui, Reiki itd. Zvuk i proizvedene vibracije ovise o obliku, veličini,težini i debljini zdjela.

Prema lokalnoj tradiciji i vjerskom utjecaju, za izradu zdjela koriste se različite recepture. Zdjele iz budističkih zemalja sadrže sedam metala izvedenih iz budističke kozmologije. Sedam metala u skladu su sa planetama: zlato (Sunce), srebro ( Mjesec), živa (Merkur), bakar (Venera), željezo (Mars ), olovo (Saturn), i cink (Jupiter).

Vrlo važna komponenta legure je i komad stare zdjele, jer sadrži informacije drevnih znanja. Legura se izlijeva u obliku debelog diska koji se zatim zagrijava i kuje teškim čekićima sve do postizanja odgovarajućeg oblika.

Tokom izrade pjevaju se mantre i duhovne pjesme unoseći duboke duhovne namjere. Za izradu jedne, visoko kvalitetne zdjele, težine od jednog kilograma potrebna su 4 vrlo vješta kovača sa velikim iskustvom i predanošću te oko 32 sata intenzivnog rada.

Tibetanske zdjele mogu biti ukrašene raznim rezbarijama i slikama koja odražavaju vjerska uvjerenja i vrijednosti kao što su na primjer slike Buddhe, budističkih božanstava i motiva, različitih mandala, i mantri kao npr. Om Mani Padme Hum.

Kako se Tibetanske zdjele odnose prema čakrama?

Postoji preko 14 različitih sustava koji povezuju note zapadne muzičke skale sa čakrama. Deset od tih sustava se slažu povezujući čakre sa notama kako slijedi:

 • B= krunska čakra / 7. čakra
 • A= čakra trećeg oka / 6. čakra
 • G= grlena čakra / 5. čakra
 • F= srčana čakra / 4. čakra
 • E= solarni pleksus / 3. čakra
 • D= sakralna / 2. čakra
 • C= korijenska /1 čakra

Imajte na umu da tibetanske zdjele proizvode više tonova i nadtonova te stoga djeluju na više čakri istovremeno.

Rovinj
Preporučujemo :-)